worldbridger.

My photo
Vabakutseline olemusloo kirjanik

Sunday, June 2, 2013

Ajukeemikute kuriteod

Statistiliselt on psühhiaatriakliinikutes viimaste aastatega depressiooni- ning muid häireid põdevate inimeste arv suurenenud. Ühelt poolt on see hea, teiselt poolt aga negatiivne - riigi seisukohalt.
  • "Rohkem inimesi on hakkanud teadvustama ja mõistma enda haigust ja saavad end lõpuks ravida"
  • "Kui palju on ikka psüühiliste häiretega inimesi..." 
Meile söödetakse ette sümptomeid ning põhjendatakse kõike erinevate diagnoosidega. "Sa ei ole imelik, sa oled lihtsalt psüühiliselt haige ning vajad ravi". Meilt võetakse ära igasugune eripära ja pistavad meid kõiki ühe mõtlemissuunaga kasti.  Kuna inimesed on segaduses ning otsivad mingitki toetust oma tunnetele, nad haaravad kinni ettesöödetud informatsioonist ning omistavad endale haigusi, tundes end seeläbi  normaalsena, teades, et haigus on vaid mööduv faas. Kui me mõtleme kõik ühtemoodi ning elame ühesuguse programmi järgi, kas siis üldse saab ühiskonnas olla mingit arengut?

Sertraliini (Zoloft®) kirjutatakse välja kõige lihtsamalt, ka lastele ning rasedatele, nad on niiöelda kõige leebemad rohud ravimaks depressiooni ning ärevushäireid. Lihtsamalt öeldes tuimendavad inimest, et too iseendaga tööd ei peaks tegema. Kõige jubedam on see, et vähegi teistmoodi käituvale lapsele kirjutatakse neid ka välja.

Aga otseloomulikult - kui sa oled teistmoodi, siis tembeldatakse sind ju kohe hulluks!

Populaarne on teismelistele välja kirjutada ka areneva depressiooni puhul fluoksetiini (patenteeritud nimi - Prozac®), mis tõstab söögiisu, seega tihti kirjutatakse välja madala enesehinnanguga tüdrukutele, kellel võivad esineda ka söömishäired.

Palju olen kuulnud, et eestlased hea meelega krõbistavad hommikusöögi kõrvale ka estsitalopraami, mis on siis ka SSTI (serotoniini tagasihaarde inhibiitor) tüüpi antidepressant, nagu ka sertraliin, kuid juba natukene kangem, patentnimega on see Cipralex®

Meeleoluhäirete puhul kirjutatakse juba natukene kangemaid antidepressante, lisaks veel meeleolustabilisaatoreid ning ka rahusteid.

Tüüpiline rahusti on alprasolaam (Xanax®) - pean tõdema, et nende väljakirjutamine on isegi varieeruv. On psühhiaatre, kes keelduvad seda välja kirjutamast patsientidele, sest alprasolaam on tekitanud palju sõltuvust ning psühhiaatriakliinikus on statsionaaris tihti patsiente, kes on seal alprasolaami sõltuvuse tõttu. How stupid is that?! ☺Õigesti mõtlev inimene on rahulik, poolõigesti mõtlev kasutab enda rahustamiseks looduslikke vahendeid..

Üks huvitav toimeaine on valproehape, mis siis on tuntud meeleolustabilisaator, mida võetakse maaniahoogude vältimiseks, varem kasutati selleks liitiumi, kuid farmakaloogiateadus on arenev ning toodetakse üha enam uusi ravimeid. Valproehappe enamjaolt põhjustab suurt kaalumuutust. Kujutage nüüd ette, et inimene, kellel on diagnoositud bipolaarne häire, võtab paralleelselt mingit antidepressanti ning valproehapet - on rõõmus paksuke? Vaevalt. Uurisin, et see valproehape tarbimine hoiab küll ära ülemeelikud maaniahood, aga inimene on õnnetu oma muutunud välimuse pärast.
Guugeldage, kaebusi on nii nii palju üle terve maailma!

Venlafaksiin on veel üks huvitav antidepressant, ta kuulub SNRI (serotoniini ja noradrenaliini tagasihaarde inhibiitor)  kategooriasse. Patentnimi on tal Effexor®. Tegemist on üsna kange depressiooni- ning ärevushäirete ravimiga. Füüsiliselt on selle toimeaine sõltuvus üsna kiire tekkima, ilmselt see mõjutab ajukeemiat ka üsna tugevasti. Kõrvaltoimed on muidugi eriti vägevad.

Meile räägitakse tihti eelkõige kõrvaltoimetest. Paljud on kindlasti lugenud erinevate ravimite pikki nimekirju kõrvaltoimetest ja vahel ajab lausa naerma, et võttes antidepressanti võivad kõrvaltoimeks olla enesetapu mõtted ☺

Mina tahaksin juhtida tähelepanu võõrutusnähtudele!
Kui panna youtube`i otsingusse "withdrawal from antidepressants" me leiame hulganisti inimeste endi tehtud kogemusvideosi sellest, kuidas nad võitlevad, et tulla toime mingite ravimite võõrutusnähtudega.
Kas see on normaalne, et inimene riputab ülesse sellise video, selle asemel, et riputada ülesse video, kuidas võidelda oma haigusega? Mis siis õigupoolest on see, mis meid haigeks teeb?!

NB.
Ma julgen öelda, et ma võitlen hetkel võõrutusnähtudega, mille tekitab aine venlafaksiin. Ma olen vähendanud ravimi annust, aga lõpetamine on tõepoolest väga raske. Nüüd alles suutsin olla ilma oma minimaalkoguseta 4-5 päeva, ent enesetunne muutus aina kehvemaks. Mul on pidevalt kuumahood, külmavärinad, kohutav peapööritus, peavalud ning hägustunud nägemine. Kui asi kisub väga halvaks, olen sunnitud jälle tarbima, sest see mõjutab igapäevaelu üsna suurel määral. Vaimsel tasandil olen juba ammu aru saanud, et see on vaid tuimendi, kuid loobuda pole suutnud. Hetk, kui mõistsin, et see raviefekt tuleb vaid minu usust sellesse, efekt kadus. Totaalselt. Ravim toimis täpselt nii kaua, kuni ma sellesse uskusin. Hetkel aga olengi vaid füüsilise sõltuvuse küüsis, millest ma ikka loodan varsti varsti kuidagi vabaneda.

Ma endiselt juhin tähelepanu, et kõik on meie mõtetes kinni, mitte keegi ei ole psüühiliselt haige, igaüks on ainulaadne ja erinev! Ei ole olemas "hulle" inimesi, on erilised inimesed, kes mõtlevad teismoodi.

Anna ♥










No comments:

Post a Comment