worldbridger.

My photo
Vabakutseline olemusloo kirjanik

Tuesday, July 30, 2013

Eripäradega arvestamine - unemustrid

Üks tänapäevane mureküsimus on programmeerimine. Inimeste (robotite) kasvatamine ühtse mõõdupuu järgi, mis siis ilustavalt on võrdsustatud võrdsusega ehk me saame kõike sama palju, kui teisedki. Tõepoolest, me kõik oleme võrdsed, sest me kõik oleme üks ja seesama - õigupoolest me kokku moodustame terviku. Iga tervik koosneb erinevatest osadest -  mõnel inimesel on natukene suurem protsent loovust, mõnel natukene väiksem protsent praktilisust, need kokku ühendades saab perfektse koosluse, mis üheskoos on sajaprotsendiliselt produktiivne. Lihtsamalt öeldes - üheskoos oleme me tugevamad.

Arvestades inimeste eripärasid ning omadusi, saab paremini luua sobivad tingimused, et maksimaalselt kasutada oma võimeid. Kuidas teada enda eripärasid ja toimimismehhanismi, sellele annavad vastused erinevad süsteemid, mis selle tarbeks on loodud. Õigupoolest loodud ei ole midagi, see on avastatud, kuid on alati olemas olnud. Kõige paremini kodeerivad inimest lahti numeroloogia, mida ma enamjaolt oma praktikas kasutan ning Human Design - universaalne süsteem, mis on paljudest erinevatest süsteemidest kokku sünteesitud. Sellest ma kirjutan teinekord.

Tuleksingi tagasi selle juurde, et iga inimene on ainulaadne. Seega kuidasmoodi saab mõõta inimese väärtust ning oskusi ühtse mõõdupuu järgi? Kõige lihtsam ning levinum näide on ilmselt kool, kus meile õpetatakse ühesuguseid asju ning hinnatakse samasuguste kriteeriumite järgi. Praeguses süsteemis peame me toimima nii nagu ühiskond on kokku leppinud, kuid eks ühiskond algab indiviidi tasandilt - jätan siia ruumi positiivsele võimalikkusele.

Leidsin huvitava artikli alternatiivsetest unetsüklitest ning koheselt seostus see erinevate energiatüüpidega. Inimeste vajadused parimaks toimimiseks on erinevad, unisena ja väsinuna on inimene vähem produktiivsed - seega, miks mitte teha väike unepaus?

Tavaline programmeeritud inimene on monofaasiline magaja. Uni kestab keskmiselt 7-10 tundi, kõik unefaasid läbitakse korraga ühe jutina, pärast mida järgneb pikalt tegutsemine kuni uue magamisajani. Kindlasti sobib see unetüüp paljudele energiatüüpidele, nad ei väsi päeval ära ja suudavad end pidevalt tegevuses hoida. Alternatiivina on soovitatud tsüklit, milles on päevasel ajal nn siesta , lõunauni. On leitud, et see unetsükkel ei ole mitte ainult tervisele kasulikum, vaid see parandab ka meeleolu, leevendab stressi, mõjub soodustavalt õppimisvõimele ning kognitiivsele arengule. Samamoodi - õnneks- toimivad ka lasteaiad. Alternatiividena on pakutud välja veel mõned tsüklid:  Everyman Sleep, Dymaxion Sleep ja Uberman Sleep. Kõikide nende tsüklite põhimõte on see, et inimene saaks efektiivsemalt rahuldada oma unevajadused, suudaks paremini toimida ning magaks kvaliteetsemat ning kasulikumat und.

Ainuke AGA, rakendamaks enda jaoks sobivaimad unetsüklid parimaks toimimisviisiks on see, et süsteem ei toimi nii, nagu igaühele vaja oleks.  Enamik käib tööl etteantud kellaaja järgi ning me ei saa valida endale uneaega. Mida siis teha? Kellel vähegi võimalust, sättige enda uneaega, looge ise endale töökoht(leidke mõttekaaslased ja küll kõik juhtuma hakkab), reguleerige ise enda puhke- ja uneaega ning elage produktiivselt, õnnelikult ja stressivabalt!

Allikad: 
http://www.polyphasicsociety.com/
http://www.collective-evolution.com/2013/07/13/alternative-sleep-cycles-7-10-hours-is-not-needed/







1 comment:

  1. Otsisin selle Human Design'i ülesse tänu sellele postitusele. Tegin kaardi ja googeldasin ja otsisin tähendusi. Nii vapustav, seletab nii paljud probleemid ära ja aitab mõista, kuidas on parem toimida.

    Ja üleüldse olen Su blogi suur austaja!!
    Aitähh! :)

    ReplyDelete