worldbridger.

My photo
Vabakutseline olemusloo kirjanik

Monday, September 2, 2013

Understanding vs Overstanding

...ehk siis tõlgituna oleks see arusaamine(under-stand otsetõlkes all-seismine) versus üle olemine(ülal-seismine)? Kui sa oled laua all, sa laskud alla ja vaatad alt ülesse, kuid kui sa oled laua peal - sa näed kõikidest situatsioonidest üle ning mitte vaid ei mõista, sa totaalselt omandad kogu olemasoleva info.

Internetiajastu pakub meile tohutuid võimalusi leidmaks misiganes informatsiooni. Reaalsus ning kogemused/vaatlused on aga näidanud kurba tõdemust, et inimesed küll uurivad, loevad ning räägivad, et nad saavad aru ning mõistavad, aga nad ei omista endale seda infot ning ei rakenda. Piltlikult öeldes keerlevad meie ümber pidevalt infomullikesed, paljudest nendest oleme me teadlikud, mõnda neist ei ole me veel märganud. Me vaatame infomullikesi, me näeme, mis seal sees on ning vaatame järgmist mullikest. Me loeme raamatut, me vaatame televiisorit, me jälgime huvitavaid dokumentaale, me räägime, kirjutame ning surfame internetis - näiliselt. Me ei ole harjunud võtma infot endasse, laskma neilsamustel infomullidel sulanduda meie sisse. Saama osaks meist endist! Tegelikult saab overstandida kogu infot, kõiki inimesi, misiganes situatsioone, struktuure ning mateeriat. Viga peitub siin pealiskaudsuses ning lahenduseks on vaatlus ning fokuseerimine.

Overstandimine toimub siis, kui sa suudad olemasolevat infot rakendada ning vastavalt vajadusele muuta. Understandimine on oskus sõita autoga, overstandimine on oskus autot ehitada, et seda terviklikult mõista. Nende kahe mõiste vahe seisneb selles, et arusaamisel me oleme operaatorid, me võtame vastu infot, me edastame infot. Üle olemisel me oskame olla loojad. Understandimine teeb tööd, aga Overstandimine oli see, kes kirjutas äriplaani.Selliseid sarnased näiteid võiks tuua sõnapaaridel haridus-haritus, ülikool-elukool ning teadmine-tarkus. Understandimine on tore, uute teadmiste kogumine (ühtlasi ka ennast ülitargana tundmine), overstandimine on aga ebameeldiv tõele näkku vaatamine - see protsess ei ole sugugi meeldiv.


Situatsioonidest ning esitatavatest küsimustest ja probleemidest üle olemine nõuab aga ego kaitsemehhanismide lõdvakslaskmist (ego-collapse), ainult vaid siis saab tulla peale uus info ja arusaamine. Ülim mõistmine on oskus vaadelda situatsiooni kehaväliselt. Me oleme harjunud ennast karistama ning ennast süüdistama, me alahindame iseennast ning oskust asjadest aru saada. Me kõik oleme sisimas loojad ja geeniused, absoluutselt kõik on õpitav - põhiline mure seisnebki selles, et me rahuldume tavapärase arusaamisega (või siis lükkame arusaamisegi edasi, arvates, et me ei oska ega saa aru sellest, nö "see on tuumafüüsika mu jaoks" - ehk siis totaalne eitus ja vältimine), arvates et me teame juba piisavalt palju. Me võime lugeda üskõik kui palju spirituaalset kirjandust, vaadata suurel hulgal õpetlikke ning harivaid videosi, me võime ka imiteerida ja püüda "olla keegi" ning arvata, et me oleme kuskile valguse poole teel. Overstandimine on oskus asetada ennast kõrvale ning vaadelda olukorda eemalt, ilma igasuguste eelarvamusteta ning haaramata sinna tundeid.  Kõige selle väljendus, mis näitab, et see kõik on vaid näilisus, peitub meie viljades ning emotsioonides. Kui me teame midagi ning ei rakenda seda, siis me tegelikult ei saa sellest üldse aru. Sellist tõde on küllaltki raske neelata, eriti neil inimestel, kes on paljulugenud ning haritud. Kui me ei suuda oma teadmisi rakendada, siis me petame iseennast. Samamoodi võib igaüks anda välja raamatuid, võib läbi viia igasuguseid seminare ning tutvustada oma teadmisi, aga see ei ole üldse oluline. Põhirõhk on ettenäitamisel. Kui sa elad oma tõekspidamiste järgi, siis sa overstandid oma tõekspidamisi. Suur vahe on selles, kas sa tead oma rada või sa käid oma rada.

Tegelikult praegune infoajastu annab meile võimaluse katsetada enda teadmisi. See on üks korralik eneseületuse proovikivi. Näiteks, me teame, et alkohol on kahjulik inimesele, aga mida me teeme? Me teame, kuidas toituda tervislikumalt, kuidas peaks õigesti lapsi kasvatama.  Me teame nii nii palju, aga ei kasuta pea midagi. Me oleme sõltlased, valede mõttemustrite sõltlased ning kardame nendest lahti lasta. Ning see ongi meie kõige suurem hirm -  lahti laskmine.


Allikas: http://www.urbandictionary.com/define.php?term=Overstand

No comments:

Post a Comment